Ігор Ліховий

Ігор Ліховий, Перший заступник Міністра культури України

Промова Ігоря Ліхового, Першого заступника Міністра культури України з нагоди акції “Єдине серце”, присвяченої 97 річниці Дня відновлення Литви

Дорогі українці, вельмишановні литовці!

Спільна історія неминуче відображається у сьогоденні та має вплив на майбутнє. У наших народів є славне минуле в одній із наймогутніших держав Середньовічної Європи, відомій як Велике князівство Литовське та Руське. Понад сім століть тому наші предки побудували велику державу від Балтики до Чорного моря, об‘єднавши досягнення юриспруденції і культури України-Русі та фортифікаційну і містобудівну майстерність литовців, щоби успішно захищати свої землі від агресивних сусідів зі Сходу та Заходу. Держава, у якій усі сторони життя регулювали Статути ВКЛ – послідовники Руської правди, де панували релігійна толерантність та міжнаціональна злагода, вирізнялась у тодішній Європі своєю упорядкованістю та військовою міццю.

Саме у Вільнюсі Тарас Шевченко отримав свою першу мистецьку освіту, пройшов школу усвідомлення єдності двох основних гілок Християнства – Православія та Католицизму, побачив зародки громадянського суспільства – без кріпосного рабства та кричущої соціальної нерівності, що панували на його рідній Україні.

І сьогодні знову наші народи перед новими викликами і загрозами об‘єднують свої зусилля задля збереження миру у Європі, допомагають здолати новітніх колонізаторів, протистояти агресії імперської Росії – цього одвічного ворога демократії та європейської цивілізації.

Тож відгукнімось на заклик наших предків: «За нашу і вашу свободу!», який ось уже два століття єднає усіх патріотів, спільними діями в ім‘я майбутнього наших дітей і внуків в об‘єднаній Європі.

Слава Україні, слава Литві і слава великій та єдиній Європі!

 Ігор Ліховий, Перший заступник Міністра культури України

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Top