Відбулась міжнародна культурно-освітня поїздка «Співпраця у сфері культури, охорони здоров’я й освіти»

Відбулась міжнародна культурно-освітня поїздка «Співпраця у сфері культури, охорони здоров’я й освіти»

3-11 червня 2019 року відбулась міжнародна культурно-освітня поїздка «Співпраця у сфері культури, охорони здоров’я й освіти» до Румунії, Боснії і Герцеговини, Хорватії, Чорногорії, Албанії, Північної Македонії, Сербії й Угорщини. Участь у поїздці взяли 38 представників закладів культури, освіти, охорони здоров`я, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування України.

3 червня 2019 року українська делегація представників закладів освіти, культури, охорони здоров`я, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування відвідала місто Тімішоара (Румунія). Під час екскурсії українські представники дізналися про функціонування систем охорони здоров’я та освіти, ознайомилися з культурними пам’ятками міста та дізналися деякі цікаві факти про життя місцевого населення, зокрема те, що вони шанують національний румунський одяг, в який свідомі громадяни одягаються на урочисті заходи та свята. Чоловіки одягають білу сорочку і штани такого ж кольору, виготовлені з вовни або полотна, пояс і безрукавку, спеціальну шапку (кечуле). Чоловічий верхній одяг – це справжній витвір мистецтва з овчини, декорований прекрасним орнаментом. Румунки одягають довгу сорочку і спідницю з розшитим поясом, строкату безрукавку, головним убором може слугувати хустка або шоломоподібна шапочка.

У ході культурно-освітньої поїздки українська делегація відвідала міста Мостар і Почитель у Боснії і Герцеговині, де ознайомились з культурною й історичною спадщиною міст. Незважаючи на свою невелику площу, Боснія і Герцеговина має багату культуру, вона проявлялася у різних галузях: музиці, літературі, кінематографії, художньому мистецтві тощо. Боснія і Герцеговина єдина країна у своєму регіоні, що дала більше одного кандидата Нобелівської премії: В. Прелог (хімія), І. Андрич (література).

черногорияУкраїнські представники відвідали містечко Ульцинь у Чорногорії, де відбувся міжнародний семінар-презентація «Сучасний стан гуманітарної сфери Чорногорії: розвиток системи охорони здоров`я» за участю представників закладів охорони здоров`я, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади. У ході семінару лікарі Ульцинської міської лікарні Фері Жужела і Сакіс Мортеза презентували систему охорони здоров`я Чорногорії. Під час семінару було зазначено, що система охорони здоров’я Чорногорії є розгалудженою, що пов’язано із проведеними раніше реформами і деякими іншими факторами, що позитивно вплинули на розвиток галузі. На сприятливий розвиток медицини вплинуло активне зростання числа приватних клінік. Багато лікарів у приватному секторі – це висококваліфіковані фахівці, які пройшли навчання за кордоном і володіють іноземними мовами. Під час семінару відбулась жвава дискусія між українськими та чорногорськими лікарями. Павло Горінов, голова правління Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Серце до серця», заслужений працівник соціальної сфери України, подякував чорногорським партнерам за професійну зустріч і гостинний прийом української делегації.

Також українська делегація відвідала Національний парк Чорногорії Скадарське озеро – найбільше озеро всього Балканського півострова. Воно знаходиться на території двох держав, і більша частина (близько 2/3 від озера) цього унікального природного об’єкта належить до Чорногорії, а решта відноситься Албанії. З боку обох країн, озеро та його навколишні землі вважаються захищеними і знаходяться під охороною держави, тому чорногорське узбереж8 червня 2019 року українська делегація представників закладів освіти, культури, охорони здоров`я, органів місцевого самоврядування відвідала місто Охрід (Північна Македонія), де ознайомилась з культурними та історичними пам’ятками міста, а також мала змогу відвідати найглибше і найстаріше озеро балканських країн – озеро Охрід, що зосновнаянаходиться між Північною Македонією і Албанією. Воно є надбанням обох країн та занесено до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1980 році.

Українська делегація відвідала місто Скоп‘є – столицю Північної Македонії. Під час перебування у Північній Македонії члени делегації дізналися про сучасний стан освіти, культури, охорони здоров`я країни, роботу її органів державної влади. Також українська делегація представників закладів культури, освіти, охорони здоров`я, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування відвідала місто Белград – столицю Республіки Сербія. Члени делегації ознайомились з інформацією щодо систем освіти, охорони здоров`я , державного устрою Сербії.

Українські представники відвідали місто Будапешт – столицю Угорщини, де були ознайомлені з культурно-історичною спадщиною міста. Делегація дізналась, що угорці дбайливо ставляться до своєї історії та культури, шанують національних героїв-королів, діячів політики, культури та мистецтва. Багато вулиць, площі, собори названі в честь героїв Угорщини. З повагою угорці відносяться до пам’ятників архітектури. Навіть у руїнах стародавніх храмів, замків, фортець влаштовані музеї, проходять фестивалі, концерти, театральні вистави.

университет11 червня 2019 року українська делегація представників закладів освіти, культури, охорони здоров`я, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади відвідала Центральноєвропейський університет. Під час візиту Матіас Шабо, керівник департаменту реформування вищої освіти Центральноєвпропейського університету, привітав членів української делегації та презентував діяльність вищого навчального закладу. Під час візиту відбулося обговорення можливої співпраці у сфері вищої освіти між українською й угорською сторонами. У свою чергу, Павло Горінов, голова правління Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Серце до серця», заслужений працівник соціальної сфери України, подякував угорській стороні, за професійну презентацію та щирий, гостинний прийом.

За підсумками поїздки у Центральноєвропейському університеті в Будапешті, Павло Горінов, голова Правління Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Серце до серця», заслужений працівник соціальної сфери України, вручив сертифікати учасникам Міжнародної культурно-просвітницької поїздки «Співпраця у сфері культури, охорони здоров`я й освіти» до Румунії, Боснії і Герцеговини, Хорватії, Чорногорії, Албанії, Македонії, Сербії й Угорщини.

1

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Top